" A r b o z o r g   d i e   w e r k t ! "
 

Arbo

Zoeken

    

RSI / KANS Behandeling

Mensen in bepaalde beroepsgroepen hebben meer kans om Repititive Strain Injury (RSI) of Klachten van Armen, Nek en Schouder (KANS) te ontwikkelen dan andere. Als zij symptomen ontwikkelen zoals beschreven zijn in fase 1 van KANS-gerelateerde klachten, moeten ze deze onderkennen en maatregelen treffen. Hoe langer de klachten aanwezig zijn, des te minder kans op herstel.

KANS is een lastige kwaal die vaak wordt onderschat. Bovendien is de diagnose soms moeilijk te stellen, juist omdat de kwaal zich op verschillende manieren manifesteert. Behalve de diagnose KANS kunnen ook de volgende diagnoses door een arts worden gesteld: rotatorcufflaesie, carpaal tunnel syndroom (CTS), tenosynovitis van Quervain, tenniselleboog, golfarm, slijmbeursontsteking aan schouder of elleboog, thoracic outlet syndrome (TOS).

Als de diagnose is gesteld, is het de vraag of en hoe de kwaal verholpen kan worden. Sommige mensen komen er goed vanaf, anderen blijven klachten behouden. Hoe meer klachten iemand heeft, hoe moeilijker het vaak is om deze te verhelpen. Sowieso zal het bij iedereen een zwakke plek blijven.

Een aantal adviezen die in elke situatie aan te raden zijn:

  • Denk positief en ga ervan uit dat oplossingen mogelijk zijn. Neem ook niet zomaar ontslag maar probeer tijdelijk andere arbeid te verrichten. Desnoods meldt u zich ziek
  • Bekijk uw werksituatie kritisch. Zijn de werkomstandigheden naar wens of kunnen ze worden verbeterd?
  • Werk rustig, neem voldoende rust
  • Beeldschermwerkers kunnen op zoek gaan naar andere muizen, armsteunen, ergonomische toetsenborden, pauzesoftware. Ook kunnen zij hun werkplek aanpassen
  • Geef het overbelaste lichaamsdeel rust en forceer niets. Over de noodzaak van het nemen van algehele rust zijn de meningen verdeeld
  • Eet en leef gezond, zorg dat uw lichaam in conditie is (er bestaat bijvoorbeeld ook medische fitness)
  • Licht uw bedrijfarts en werkgever in


Als de KANS-klachten ernstig worden, is een (para)medische behandeling nodig. Een spierinspannende therapie wordt in eerste instantie niet erg geschikt geacht, wel een rustige therapie: mensendieck, revalidatie of fysiotherapie.

Als het nodig is, kunt u in overleg met uw arts besluiten om een spierverslapper of pijnstiller te slikken. Pas daar wel mee op omdat het geen genezende middelen zijn. Ook kunnen pijnstillers de kwaal verergeren doordat u geen pijnsignalen meer opmerkt.

Gerelateerde artikelen: 
> Repetitive Strain Injury (RSI)
> RSI / KANS symptomen
> RSI / KANS oorzaken
> RSI / KANS voorkomen
> RIS / KANS kenniscentrum - test

Secretariaat