" A r b o z o r g   d i e   w e r k t ! "
 

Zoeken

    

Verzuimbedrijven schieten tekort

Verzuimbedrijven die zieke werknemers van opdrachtgevers begeleiden, voldoen niet altijd aan de gestelde normen. Dat blijkt uit een onderzoek naar de werkwijze van deze dienstverleners, dat het ministerie van Sociale Zaken in week 42 openbaar maakte.

Nederland telt naar schatting vijftig tot honderd verzuimbedrijven, die ongeveer 200.000 werknemers begeleiden als zij zich ziek melden. Het betreft geen gecertificeerde arbodiensten. Volgens de bedrijven kunnen hun klanten door de uitbesteding van die begeleiding besparen op het verzuim. Eerder dit jaar staken echter zorgen de kop op over het functioneren van verzuimbedrijven na een uitzending van het televisieprogramma Zembla over misstanden bij VerzuimReductie, veruit de grootste aanbieder in de sector.

Grootste zorg betrof de borging van de privacy van zieke werknemers bij informatieverzameling op afstand van de bedrijfsarts, en dus door medewerkers zonder medisch beroepsgeheim. Op verzoek van de Tweede Kamer gaf staatssecretaris Paul de Krom de opdracht tot onderzoek. Uit het rapport blijkt dat er bij VerzuimReductie inderdaad sprake was van verkeerde registratie en bewaring van privacygevoelige informatie. Het bedrijf heeft inmiddels maatregelen genomen om de overtredingen op te heffen.

Ook bij andere verzuimbedrijven constateren de onderzoekers dat er in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) soms privacygevoelige informatie over de aard en oorzaak van de ziekte van werknemers wordt ingewonnen en geregistreerd. De onderzoekers tekenen verder aan dat het vaak te lang duurt voordat verzuimbedrijven een bedrijfsarts inschakelen. Standaard duurt dit tot in de vijfde of zesde week van het verzuim. ‘Afhankelijk van de aard van het verzuim moet dit vaak eerder plaatsvinden’, aldus het rapport.

Sommige werkgevers en verzuimbedrijven beklaagden zich bij de onderzoekers over conflicterende regelgeving. Onder de Wbp mogen zij vanwege de privacy heel weinig vragen, terwijl de Wet verbetering poortwachter (Wvp) hen juist stimuleert veel vragen te stellen om een zieke werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Volgens het ministerie kunnen beide wetten tegelijkertijd goed worden toegepast ‘als iedereen zorgvuldig en volgens de regels handelt’.

SMS bv zet voornamelijk alleen bedrijfsartsen in. Daardoor valt de verzameling van informatie niet alleen onder de Wbp, maar ook onder de wet BIG. Een goed bedrijfsarts weet heel goed een werkgever te informeren over de beperkingen van zijn werknemer, zonder het medische beroepsgeheim te schenden. Zo kunnen werkgever en werknemer gezamelijk uitvoering geven aan de Wvp, zonder te verzanden in gesteggel over het medische probleem, waarbij ze beiden leken zijn en zich niet mee dienen te bemoeien!
De werknemer heeft de taak om zo snel mogelijk te herstel eventueel onder begleiding van artsen.
De werkgever heeft de taak om op basis van de beperkingen het werk zodanig aan te passen (binnen de grenzen van het mogelijke) om de mogelijkheden van de werknemer optimaal te benutten (ondanks de beperkingen!).

SMS bv is het dan ook eens met de visie uit het rapport dat 'als iedereen zorgvuldig en volgens de regelst handelt' alle van toepassing zijnde wetten adequaat toegepast kunnen worden.
Het opstellen van een adequaat verzuimprotocol en training van de werkgever en leidinggevenden zijn overigens de meest belangrijke onderdelen van een adequaat verzuimbeleid binnen een onderneming. Zonder deze blijft het "tobben"!

Onderzoeksrapport verzuimbedrijven

Secretariaat